maandag 11 oktober 2010

Johan Smoorenburg en stichting Hart voor Haiti..

Gisteravond zijn we naar een presentatie van Johan Smoorenburg van de stichting Hart voor Haiti http://www.hartvoorhaiti.nl/ geweest. Johan Smoorenburg woont al 28 jaar in Haiti en heeft deze stichting opgericht. Door de stichting worden verschillende projecten ondersteund. Zo is er het kinderdorp Bon Repos, zijn er een paar scholen, kerken en een bejaardencentrum, een bananenplantage, een bakkerij en verschillende werkprojecten die ondersteund worden.
Gisteravond stond de presentatie geheel in het teken van de aardbeving. We kregen een zeer indrukwekkende, ongecensureerde, film te zien over de ramp. Daarna vertelde Johan hoe het op dit moment gaat.
En dat is ronduit bedroevend....
Zo is van al het toegezegde geld uit de verschillende landen van de wereld slechts 4 procent ook daadwerkelijk overgemaakt. Van de 250.000 slachtoffers liggen nog heel veel lichamen onder het puin. Veel mensen die de ramp overleefd hebben leven nog steeds in tentenkampen waar de voorzieningen slecht zijn. Gelukkig zijn de orkanen tot nu het land voorbij gegaan..
In Port au Prince wordt er op dit moment nog erg weinig opgebouwd; men zit met een enorme hoeveelheid puin wat eerst weg moet voor er gebouwd kan worden. Dan is er ook nog het vraagstuk met betrekking tot de grondverdeling. Ze hebben daar niet zoiets als een kadaster. Bovendien zijn alle gebouwen waar de Ministeries gehuisvest zijn ingestort of zeer zwaar beschadigd. Daarbij helpt het natuurlijk ook niet echt dat er geen regering in het land is. De verkiezingen zijn in november en het is dan nog maar afwachten wat dat oplevert. Preval heeft dan wel de complete tijd volgemaakt, hij heeft verder niets maar dan ook helemaal niets gedaan. En dat terwijl het land zoveel behoefte heeft aan een regering die de Haitianen "op sleeptouw" kan nemen. Het is dan ook verbazingwekkend dat de Haitianen, ondanks de schrijnende omstandigheden waarin ze verkeren, zo positief ingesteld zijn en blijven. Iets waar wij Nederlanders een puntje aan kunnen zuigen..
En wat mogen we dan met recht trots zijn op mensen als Johan Smoorenburg en Piet Dijkhuizen met hun stichtingen Hart voor Haiti en Stichting Projecthulp Haiti, en niet te vergeten de Nederlandse Consul Rob Padberg. Diep respect voor deze mensen en ieder ander die zich, geheel belangeloos, met hart en ziel inzetten voor Haiti en de Haitianen.

Geen opmerkingen: