zondag 9 februari 2014

Een lastige keuze..

We staan voor een lastige keuze.  Hidde heeft het lastig op school. Hij loopt wat achter qua niveau. In groep 1 blijven zitten, en nu in groep 2 kost het ook nog wel moeite. Niet zo vreemd natuurlijk; Toen Hidde bij ons kwam was hij 2 jaar en 8 maanden oud, en was 80 centimeter lang en woog 9,6 kg. Hij kon net staan en was hartstikke ziek. Inmiddels heeft hij het fysieke ruimschoots ingehaald; hij is 1 meter 29 groot en weegt 29 kilogram. Bijna even groot als Jurre en even zwaar. Mij lijkt het nogal logisch dat je onmogelijk tegelijkertijd fysiek en mentaal zo’n enorme stap kunt maken. Hidde heeft dus eerst fysiek ingehaald, en je merkt dat hij ook mentaal nu grote stappen maakt.

Helaas is het op dit moment niet genoeg om op onze basisschool mee te kunnen komen. Op school is er geen vertrouwen dat Hidde het gaat redden in groep 3 en het advies luidt dan ook speciaal onderwijs. En dat is behoorlijk slikken. Niet omdat we iets tegen hebben op speciaal basisonderwijs, integendeel zelfs, maar de wetenschap dat ons manneke echt zo zijn best doet en dat het dan niet goed genoeg is dat doet pijn. Dat we voor de zoveelste keer een gesprek op school hebben en weer moeten horen dat hij nog niet mee kan komen terwijl wij als ouders zien dat ie toch zo vooruit gaat is frustrerend. Al ruim een jaar zijn we er nu over aan het steggelen en we hadden steeds nog de overtuiging dat Hidde, met de juiste hulp, hier op school zou kunnen blijven. Maar nu dus dan toch het advies voor het SBO gekregen. Wel een advies waar je even op moet kauwen, en behoorlijk over met nadenken. Het is nog zo’n klein manneke en vooral ook zo gevoelig… Inmiddels zijn we een paar dagen verder en zijn we wel zover dat het SBO op dit moment het beste is. In Sneek zijn twee scholen voor speciaal basisonderwijs, en nu is het dus zaak om de voors en tegens van beide scholen naast elkaar te zetten. En hoewel we in april een datum gepland hebben om in een gesprek met school definitief een besluit te nemen zou het zomaar eens kunnen dat Hidde eerder de overstap maakt. Want zoals wij het dan zeggen “kinst der miskien better troch fleane dan troch krûpe..”

2 opmerkingen:

joepfloor zei

Hallo! Ik zie dat jullie weer een nieuw berichtje hebben geplaatst. En ik wil jullie een hart onder de riem steken. Ik nheb ook een zoontje ujit haiti. Hij is 9 en 5,5 jaar bij me. En ook hij zit op het SBO. Dat is een heel goede keuze geweest, hij zit er helemaal op zijn plek. 14 Kindjes in de klas, veel individuele aandacht. Ik weet uit ervaring dat het best een stap is, maar goed dat jullie ervoor gaan. Heel veel succes de komende tijd met jullie kanjers!Weten jullie trouwens dat er een facebookpagina bestaat voor mensen met een kindje uit Haïti? Als je lid wilt worden stuur me maar een berichtje op mijn fb-pagina!
Marianne de Winter (en Bertho)

Anoniem zei

Beste ouders,

Graag wil ik ons verhaal met jullie delen. Het komt erop neer dat wij in een vergelijkbare situatie, niet het SBO hebben geaccepteerd. Nu 3 jaar later blijkt het een juiste keuze te zijn geweest.

Wij kregen 3 jaar geleden het advies om een SBO school te zoeken voor onze zoon (toen in groep 3).

Wij zijn ervan overtuigd dat door de eerste moeilijke Jaren (na adoptie) en taalachterstand dit niet terecht was. Ons schoolsysteem laat zulke kinderen onterecht afstromen.

We zijn onze zoon vervolgens bijles gaan geven via de Feuerstein methode.

Nu 3 jaar later is er geen sprake van SBO meer. Hij laat nog steeds een stijgende lijn zien en doet gewoon mee (hij zit nu in groep 6).

Mijn advies is 'haal hem af van het SBO'. Geef hem bijles en blijf vooral in hem geloven.

Graag wil ik jullie meer vertellen. bel dan maar even.
06-28296535