maandag 23 maart 2009

De procedure in Haiti..

We hebben vandaag een mailtje gehad van de NAS. We zitten sinds 22 september in IBESR. Voor wie geinteresseerd is; hier volgen de fasen die doorlopen moeten worden nadat er een voorstel gedaan is.
1. Koppeling dossiers
Als je eenmaal een voorstel hebt gehad, gaat de pré-IBESR-fase in. In deze fase worden jouw dossier en het dossier van je kindje aan elkaar gekoppeld.
DEZE FASE HEBBEN WIJ GEHAD!!!!!
2. IBESR (=kinderbescherming in Haiti)
Na een paar weken (of maanden) krijg je bericht dat jullie dossier in de IBESR zit. Het hoofd van de IBESR is mevrouw Beaudin. Hier worden alle dossiers gecontroleerd en wordt gekeken of juist deze ouders het beste zijn voor juist dit kind. Vaak staan er fouten in het dossier (denk aan onjuiste/onvolledige geboortedata), wat betekent dat opnieuw de juiste gegevens verkregen moeten worden. De IBESR-tijd varieert, maar je moet wel rekening houden met minstens 6 maanden.
DEZE FASE HEBBEN WE GEHAD!!!!!!!!!!!!
3a. Parquet
The dossier and unsigned adoption and judgment decree are taken to the Parquet where the dossier is examined one more time. If all is found in order, the judge at the Parquet issues a letter of approval and the adoption decree and judgment decree are signed and stamped. The Parquet also legalizes the Court Declaration (Tribunal document). Hier wordt ook vanaf 2008 de biologische familie opgeroepen om een verklaring af te leggen. Duur: minimaal 3 maanden.
3b. Rechtbankprocedure
Een nogal vaag gebied, wat bestaat uit drie fasen.
1. De rechtbank (=wordt ook court genoemd) waar de adoptieakte wordt geschreven. Na dit stadium heb je de verantwoordelijkheid van het kind overgenomen van de biologische ouders. Die fase duurt 2 tot 6 weken.
2. Bij het ministerie van buitenlandse zaken wordt de handtekening van de adoptieakte gelegaliseerd. (attestation). Dit duurt 2 tot 3 weken.
3. Daarna worden de documenten door het ministerie van justitie gelegaliseerd. Het duurt 2 tot 3 weken. (legalisation) Nadat de documenten terug zijn van de legalisaties duurt het een paar dagen (afhankelijk van het tehuis, tussen 2 en 10 dagen) voor dat het dossier naar de MOI gebracht kan worden. Waarom? Het klaar zetten van het dossier blijkt een hele klus te zijn. Er wordt een formulier (een nieuwe eis sinds een paar maanden) ingevuld waar opnieuw alle gegevens van de adoptieouders, van het kind en van de biologische ouders moeten worden opgeschreven. Het gaat per kind, dus voor twee kinderen, twee formulieren!
DEZE FASE HEBBEN WE GEHAD!!!!!!!!!
4. MOI (= ministerie van Binnenlandse Zaken)
Op dit ministerie wordt door het bureau Political Affairs nogmaals gekeken of alle gegevens in het dossier kloppen. Veelal wordt aan de directrices van de tehuizen nog om extra informatie gevraagd. Als alles akkoord bevonden wordt tekent de directeur van Political Affairs een brief waarmee het dossier wordt vrij gegeven en er een paspoort geprint kan worden. In oktober/november 2007 was dit de grote bottleneck, er zijn mensen geweest die hier wel 9 maanden in hebben gezeten. Nu (sinds aug. 08) loopt dit beter en is de verwachting zo'n 3-4 maanden.
OOK DEZE FASE HEBBEN WE GEHAD!!!!!!!!!!
5. Paspoortfase
Ja, en dan is het eindelijk zover! Je dossier komt uit het Bureau Political Affairs en wordt overgebracht naar Immigration Office, waar het paspoort geprint wordt. Het duurt ongeveer 3-4 weken voordat het paspoort klaar is.
PASPOORTEN ZIJN GEPRINT OP 15 en 16 NOVEMBER!!
6. Visum
Als het paspoort eenmaal geprint is moet er nog een visum in komen zodat je kind Nederland in mag. Het Nederlandse Consulaat in Port au Prince mag geen visum uitgeven, daarom wordt het paspoort naar de Nederlandse Ambassade op de Dominicaanse Republiek gestuurd. Het duurt ongeveer 3-4 weken voordat het paspoort weer terug is in Port au Prince.
DE PASPOORTEN ZIJN OP 14 DECEMBER 2009 TERUG GEKOMEN UIT DE DOMINICAANSE REPUBLIEK!!!!!!!!!!!!
7. Afreizen!!!!
Eindelijk kun je dan je kind gaan ophalen of komt je kind met escort op Schiphol aan! Als je via Miami reist (wat de meest eenvoudige en snelle manier is), heb je nog een doorreisvisum nodig voor de Verenigde Staten. Om dit te krijgen is het noodzakelijk dat je samen met je kind naar de Amerikaanse Ambassade in Port au Prince gaat. Het tehuis regelt een afspraak voor je en brengt je erheen. Nog een lange weg te gaan dus.. Maar we zijn voorspoedig begonnen met zo'n korte pre-IBESR fase... Wat ons betreft blijven ze daar in Haiti het gaspedaal zo ver ingedrukt houden.
WE ZIJN OP ZATERDAG 12 DECEMBER 2009 AFGEREISD NAAR PaP EN HEBBEN 14 DECEMBER DE KINDEREN IN ONZE ARMEN GESLOTEN. SINDS ZATERDAG 19 DECEMBER 2009 ZIJN WE THUIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 opmerkingen:

Touprelakay zei

Zag dat jullie een blog hebben gemaakt. Leuk en ziet er goed uit en wat een leuke foto's van jullie mannen.
Ik heb jullie trouwens ook op mijn blog gelinkt.
Ik kom snel weer terug om verder te lezen.

groetjes Marianne de Gier-Barenbrug
http://touprelakay.blogspot.com

christi zei

Wat leuk dat jullie een weblog hebben gemaakt over jullie procedure richting Schnaider en Clarel!
Ziet er super uit!
Lieve groetjes, Christi